marrit Bangma

Voor mij is yoga een manier om bewust te ademen, te bewegen en ook om bewust te leven – wat je leert op de mat neem je mee het leven in, soms bewust en soms onbewust. 

 

Ik begon 15 jaar geleden met yoga. Theekransjes-yoga noemde ik het later, omdat we in de les alleen heel basaal de fysieke oefeningen deden en veel onderling werd gekletst. Ik realiseerde me dat er meer moest zijn, al wist ik niet wat precies, en langzaamaan ging ik op ontdekking. Hoewel ik jaren op die manier ‘een beetje’ bezig was met yoga en meditatie kwam voor mij de grote omslag in 2014/2015. Ik besloot voor 4 maanden naar India te gaan waar ik vooral veel mediteerde (Vipassana) en toen ik terugkwam schreef ik me direct in voor een yoga-opleiding. Sindsdien is er alweer veel tijd verstreken en ben ik weer verder gereisd, zowel innerlijk als ook een aantal keer naar India, voor verdere verdieping. 

De vorm, zowel als het gaat om welke vorm yoga je beoefent als hoe de fysieke vorm van een houding eruit ziet, is voor mij ondergeschikt aan je persoonlijke en innerlijke ervaring. Het gaat niet over het jezelf opleggen van een idee wat goed is voor je (we hebben allemaal andere lichamen, persoonlijkheden, behoeften, levensomstandigheden) en ook niet of je lenig of sterk bent (hoewel dat natuurlijk zeker een gevolg is) maar om contact te maken met jezelf, te leren voelen waar jouw grenzen liggen, en te luisteren naar wat jij nodig hebt. 

 

Bij het lesgeven richt ik me daarom nu op de meer rustigere vormen van yoga (slow flow, slow yoga en yin yoga). 

Ik hoop je binnenkort bij één van m’n lessen te mogen verwelkomen.